Rosmarinolje. Funker det?

Rosmarinolje og hårvitaminer.

Funker det?

Påvirkningskraften fra sosiale medier et farlig sterk. Det blir lagt ut enorme mengder ukritisk reklame. Tips og hacks for å finne opp kruttet på nytt florerer, og oftest kun for fler følgere og likes.

De influenserene og leverandørene som tjener penger på de produktene som blir frontet, melker selvfølgelig dette for alt det er verdt. Og du som forbruker ender oftest opp med å tømme lommeboken i håp om å få et drømmehår man ser på reklamene.

Det er kun hårsekkene som er levende. Håret derimot er dødt vev uten nerver eller blod. Selve hårstråene består av sammenpakkede døde celler, proteiner, fettlignende stoffer som kalles lipider, vann, pigment (hvis du ikke har grått hår) og mineraler, som ikke har noen funksjon i håret, men som er overskudd kroppen kvitter seg med. Det går ikke ann å få tettere hår i form av flere hårstrå, utover det som er arvelig bestemt eller uten hårtransplantasjon selvfølgelig.

Altså. Ingen produkter kan gi deg flere hårsekker med hår. Men det finnes proffesjonelle produkter som er utviklet for å gi håret best mulig vekstvilkår i de hårsekkene du har.

Farten på hårveksten er også arvelig bestemt, men ved dårlig ernæring, dietter, sykdom og stress kan levetiden til ett hårstrå bli kortere, altså at hårmanken blir tynnere.

Hvis du har vært veldig stresset over lengre tid, har symptomer på utmattelse, eller har gjennomgått fysiske eller psykiske traumer, reagerer kroppen ofte med å stenge hårproduksjonen.

Imidlertid forblir håret på hodet under den stressende perioden. Inntil 6 måneder etter at håret er satt til hvile faller det av og da kan du miste mye hår på kort tid. Derfor er det vanskelig å lage selve koblingen til den stressende perioden.

Hvis du vil ha sunt hår er det viktig å spise sunt og få i seg viktige byggesteiner i kroppen. B-vitaminer er en av de viktigste byggesteinene til god hårkvalitet. Men så lenge du ikke mangler noe vitamin eller mineral, hjelper det ikke å hverken smøre på rosmarin olje eller spise dyre hårvitaminer.

Lider du derimot av vitamin eller jernmangel, kan vanlig multivitaminer bidra til å styrke håret.

Som nevnt tidligere. Hårstrået er dødt og mangler både nerver og blodtilførsel. Den levende delen som kan ta til seg næring utenfra er kun hårsekken som håret vokser fra. Derfor kan du for eksempel ikke helbrede en delt hårtupp fordi du ikke kan danne nye celler som erstatter de som er slitt bort. Rosmarinolje vil derfor ikke fikse splittede hårtupper.

Smører du den konsentrerte oljen i hodebunnen, kan oljen gi eksem og blemmer. Selv om oljen er naturlig, er ikke det nødvendigvis bra for huden i store mengder. Konsentrasjonen i eteriske oljer er veldig sterk og kan derfor også føre til hårtap og allergi. En rosmarinolje utvannet med annen vegetabilsk olje i kombinasjon med hodebunnsmassasje kan øke blodgjennomstrømningen i hodebunnen, men ønsker du å stimulere hårsekkene dine best mulig, vil et serum som har klinisk bevist resultat, kombinert med hodebunnsmassasje være beste løsningen for å ivareta din beste mulige hårvekst. Disse serumene finner du hos din frisør. Ikke på normal eller helsekost.

Det er en grunn til at det finnes forskning og kjemikere som utvikler hår og hud produkter. Med profesjonelle produkter er molekylene til de nøye sammensatte næringstoffene spaltet på et mikroskopisk nivå. Sammensetningen av næringstoffene vil også jobbe sammen slik at det kapsles inn i håret og ikke bare blir liggende på utsiden som en «sminke» på håret. Håret vil kjennes mer fyldig, mykt og friskt når du tilfører det tilpassede produkter for din hårtype. Du må ha riktig mengde og type fuktighet og/eller protein/ keratin, som vil feste seg til hårstrået der det er svakt og forhindre det i å splittes eller knekke.

Jeg som frisør vil derfor aldri anbefale å bruke penger på det som trender på tiktok som ikke er dokumentert effekt. Jeg vil alltid sette fagkunnskap og produkter fremstilt av forskere og kjemikere først som grunnlag for mine anbefalninger.

Ann Beate Løkenhagen