Gravid og hårfarge

Et spørsmål mange førstegangs gravide lurer på, er om kjemikaliene i hårfargen er farlige? Det er de ikke, faktisk så er alle kjemikaler i Norge EU -godkjent og godkjent av Mattilsynet, og det skal derfor være trygt å farge håret som gravid.

Profesjonelle hårfarger er et strengt regulert kosmetisk produkt. Produktene som blir brukt i landets profesjonelle frisørsalonger, må gjennom en nøysommelig og streng sikkerhetskontroll. De blir vurdert og godkjent for gravide så vel som ikke-gravide. Produktene vi bruker er derfor helt trygge å bruke, uten noen som helst negativ innvirkning på deg eller fosteret. Alikevel kan noen få være allergisk mot noe av innholdet i produktene. På samme måte som noen er allergisk mot feks nøtter eller pollen. Hvis man først har utviklet allergi for et fargestoff, forblir man mest sannsynlig allergisk resten av livet. Hvis man da fortsetter å farge hår, vipper eller bryn, kan også allergien bli mer alvorlig og forverre seg over tid. En sikkerhets anbefaling fra oss er derfor; Ikke farg håret om du er allergisk og gravid.

Dersom det på noen måte er helseskadelig å farge håret må det stå på pakningsvedlegget, sier hudlege Bjørn Bondevik, ved Oslo Syd Hudlegeklinikk. (Når det er sagt, vil vi informere om at vi legger ingen fargeteknikker med hudkontakt på personer med nylig henna tatovering, eller barn under 16 år, pga høyere sannsynlighet for allergisk reaksjon)

I følge jordmor hos altformamma.no, Siri Von Krogh, utgjør ikke det å farge håret eller etterveksten noen risiko for hverken mor eller barn. «Det er ikke noe problem å farge håret dersom du er gravid. Jeg mener det er viktig å føle seg vel i denne perioden, og hvis det å fjerne etterveksten er noe som hjelper på selvfølelsen er det bare å gjøre det. Du kan til og med farge øyenbrynene og øyenvippene om du ønsker det, sier hun»

Forbrukerrådet har skremt mange gravide med testen på forskjellige hårfargemidler for hjemmebehandling. De er testet for allergifremkallende stoffer og hormonforstyrrende kjemikalier. Forbrukerrådet konkluderte med å ikke anbefale noen av produktene som var med i testen. Det som er viktig å huske på her, at dette var hjemmebehandlings produkter. Altså IKKE profesjonelle hårfargeprodukter.

En ting du burde tenke litt på og ta opp til vurdering for om det er trygt for deg og barnet eller ikke.. Blandt alle landets gravide frisører, så er det ingen som har fått beskjed om å slutte i jobben sin umiddelbart pga. kjemikaliene vi sniffer og smører oss inn i hver dag.

Til tross for tester, anbefalinger og forsikringer finnes det ofte fortsatt en bekymring for de gravide. Spesielt de førstegangsfødene! Skal man lese seg opp og ned på alt man skal være redd og bekymret for på sladrenettet, blir man til slutt litt smågal. Men dersom du fortsatt er usikker er det kanskje greit å vente til du føler deg trygg. Uansett om det handler om hårfarge eller noe annet. 

Men husk også på det de alle lærde sier; Om du føler deg bra, føler stort sett barnet seg også bra. 

IMG_4553.JPG